BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

MEGHÍVÓ

SZÍNEZD ÚJRA! OSZTÁLY, VIGYÁZZ A TERMÉSZETRE!

Filmbemutató és ereményhírdetés: december 15., 18 óra, Siculus Ifjúsági Ház

 Nyolc rövidfilm érkezett be a pályázati felhívásra

Ez év őszén indította az Udvarhelyi Fiatal Fórum és az ALT Technologies vállalkozás útjára a Színezd újra! programot, melynek első szakaszában egy rövidfilmpályázat került meghirdetésre. A diákoknak szóló programban két korosztálytól vártak környezetvédelmi témájú kisfilmeket, V-VIII. és IX-XII. osztályos csapatoktól.

Összesen nyolc film ért be a célba, melyek különböző környezetvédelmi problémákat, zöld életszemléletet mutatnak be dokumentumfilm, játékfilm és riport formájában. A kisebbek kategóriájában két téma került terítékre. Az Orbán Balázs Általános Iskola V.B osztályának pályamunkája, Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? címmel a gyerekek szemetelését mutatja be, és arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen egyszerű dolgokkal szebbé és élhetőbbé tehetjük Székelyudvarhelyt. A gyerekek a pályázat kedvéért szemétgyűjtő akciót szerveztek és megtakarították a Küküllő partot és a vonatállomás környékét is. A filmben az Anyaváros, mint főszereplőt is megszemélyesítik, akinek tanulságos felszólalásain nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is elgondolkodhatnak. A másik V-VIII-as kategóriában leadott film a Fuss, bringázz, vagy megfulladsz! címet viseli, mely a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium V.A. osztályának riport videója. Ők a reggelente tapasztalható idegtépő autós forgalom problémáját, az ebből származó felesleges légszennyezés témáját dolgozták fel, bevonva kicsiket és nagyokat, akik a kisfilm perceiben elmondhatták véleményüket.

A nagyobbak hat filmet készítettek. Ugyan a pályázat nyitott volt Udvarhelyszék bármelyik iskolája számára, mégis csak egy vidéki iskola csapata nevezett be, a Korondi Szakközépiskola XI. A osztálya. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséről szóló munkájuk konkrét tényeket mutat be, például a Romániában évente megvásárolt PET palackból Holdig érő láncot lehetne készíteni. Mindezeket a tényeket, tanácsokat és egyszerű szelektív háztartás vezetési tanácsokat humorosan, játékosan állították össze. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból két osztály vágott bele környezetvédelmi kisfilm készítésbe. A XI.B osztály választ adva a felhívásra, Jelentem, vigyázunk a természetre! címmel a csemeteültetés, a kivágott fák pótlását szemléltette, és nem csak, hiszen a forgatás alatt több facsemetét elültettek. A másik gimis osztály, a XI.C Green Peace-es megmozdulásokhoz hasonló gerilla akciókkal hívta fel a problémákra a figyelmet: banán az autó kipufogó csövébe, diákok kivágásra szánt fákhoz kötözve, a szemét égetés eloltása. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium XI. A. osztályos diákjai a régi idők újrahasznosítási technikáira emlékeztet, miszerint a háziasszony kinőtt, elhasználódott ruhából rongybabát vagy szőnyeget készített, a lyukas edénybe palántát ültetett és a megkopott csizmát nem cserélték, hanem megjavítatták. A Kós Károly Szakközépiskola X.A osztálya az iskola épülete mellett folyó Varga patak tisztántartását tűzte ki kisfilmük céljának és erre egy egyszerű megoldást javasolnak, ne szemeteljünk. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola XII.A osztálya kisfilmjével egy divatot szeretne teremteni, a komposzt készítés divatját, amit felmérésük szerint még mindig nagyon kevesen használnak ki.

A Színezd újra! pályázatra benevezett mindenik csapat igyekezett a filmekben tárgyalt problémákat emészthető, játékos módon bemutatni, ugyanakkor megtartani a téma komolyságát. A pályamunkák értékelése a napokban zajlik, majd nyilvános bemutatóra, eredményhirdetésre és díjkiosztóra kerül sor a Siculus Ifjúsági Házban december 15-én délután 6 órakor.

A projekt tervezett folytatására tavasszal kerül sor, amikor újra pályázhatnak az iskolák egy-egy zöld cél elérése érdekében.

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.