BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

30 éves az UFF. 2020 – ami még hátra van

Szó, ami szó, nem pontosan így képzeltük el a 2020-ban három évtizedes UFF ünnepi évét. A COVID-járvány egyeztetés nélkül átírta a forgatókönyveket, és a korlátozó intézkedések miatt – akarva-akaratlanul – több hagyományos és megemlékező jellegű rendezvényünkről is lemondani  kényszerültünk. Bár (egyebek mellett) idén a diáknapokkal sem forgatjuk fel a várost, azért a fegyvert (a fertőtlenítőszert) végleg nem tettük le, óvatos becsléseink szerint néhány programot az év második felében szervezünk meg, egyelőre számunkra sem teljesen világos formában és módon… Idénről jutott jövőre is, hiszen ha minden terv szerint alakul (kopogjuk le!), akkor 2021 áprilisában szervezzük meg a storytelling-ről, azaz a történetmesélésről szóló – az Európai Bizottság Erasmus programja által támogatott – nemzetközi UFF-os cserekapcsolatot, amikor nyolc európai országból érkeznek fiatalok Székelyudvarhelyre.

Ami a továbbiakat illeti: az őszi és a téli időszakra ütemezett programokról óvatosan nyilatkozunk, miközben a legjobbakat reméljük, és azt gondoljuk, hogy most a kevesebb is megteszi, mert így vagy úgy, de az UFF rendezvényei nélkül biztosan nem múlhat el az emlékév (jó, hogy nem…).

A rend kedvéért tisztázzuk, hogy minden programot az érvényben levő járványügyi intézkedések betartásával szervezünk meg. Ahol kell (és ahol lehet) a létszámot korlátozzuk, ahol ez megoldható, ott kültéri rendezvényt hozunk össze, hogy a fizikai távolságtartás szabályai érvényesüljenek, folyamatosan fertőtlenítünk és maszkot viselünk, mert felelősek vagyunk nem csupán a saját egészségünkért, hanem mindenkiért, aki az UFF eseményein megjelenik. A programokat megelőzően tájékoztatunk a betartandó szabályokról, és arra kérünk titeket, hogy ezeket maradéktalanul majd tartsátok is be.

 

Lássuk akkor, mi várható az év hátralevő részében.

 

  • Szeptember 4–6. között Zöld tábort szervezünk Székelyvarságon, a NAP parkban, a részletes (zöld) program is hamarosan összeáll. A táborban, ha már alkalmunk adódik találkozni, egy rendkívüli UFF-közgyűlést is tartunk annak okán, hogy a három évtizedes (szóval eléggé idejétmúlt) alapító okiratot felújíthassuk, az alapszabályzatot kiegészítsük és az UFF céljait kibővítsük mindazzal, amit a három évtized tapasztalata megkíván. Ezúton minden aktív UFF tagsággal rendelkező személyt meghívunk, de persze részleteket tartalmazó hivatalos értesítőt is küldünk.
  • Múlt évben a Bethlen-negyedi parkban találkoztunk az első környezettudatos családi napon. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat, hasznosan töltötték el az idejüket, volt akkor számtalan játék, környezettudatos életmódról szóló előadások, koncert és mindenféle jó. Idén sem marad el a program, szeptember 19-én szervezzük meg a családi napot egy kerti party formájában, sajnos jóval kevesebb résztvevővel és szigorúbb feltételekkel.
  • Szeptember és október folyamán – a 2020-as év jellege miatt szerintünk felettébb hasznos – két on-line előadásra és egy hagyományos képzésre kerül sor. A Digitális ifjúság gyűjtőnév alatt szeptember 9-én dr. Kádár Magor kommunikációs szakértő, egyetemi tanár az álhírekről, ezek jellegéről, felismerésükről és kiszűrésükről beszél majd on-line jelenlét mellett, továbbá a fake news rendszerhez szorosan kapcsolódó mém-kultúráról is. A Home office, avagy hogyan dolgozz eredményesen otthonról, illetve a Time management, azaz miként oszthatod be az idődet hatékonyan témák kerekítik a programot, reményeink szerint ez utóbbi már hagyományos képzés formájában valósulhat meg a Siculus Ifjúsági Ház konferenciatermében, a Europe Direct Hargita információs iroda partnerségével.
  • Sokunk kedvenc vetélkedője volt a Színezd újra!, amivel 2015-2018 időszakban megközelítőleg 1000 diák direkt bekapcsolódásával népszerűsítettük a környezettudatos zöld cselekedeteket. Idén egy online vetélkedőt kezdeményezünk “ZeroWaste” projekt néven, melynek célcsoportját az V-VIII. osztályos udvarhelyszéki diákok képezik. A projekt célja a fiatalok figyelmének felhívása a legfontosabb környezeti problémákra, közös megoldáskeresés, valamint egy tudatosan cselekvő generáció nevelése. A 3 fős csoportokban versenyző diákok online megoldandó feladatsorait a 3R elvre (recycle, reduce, reuse) építjük fel, ezek kiegészülnek szabadban zajló tevékenységekkel, mint a biciklizés vagy a geocaching. A vetélkedőre való jelentkezés szeptemberben kezdődik és 2 hónapot ölel fel a játék.
  • Október 8–11. között idén sem marad el az Erdélyi Ifjúsági Egyesülettel és Európa több szegletéből érkezett önkéntesekkel közösen szervezett angol tábor Székelykeresztúron.
  • A 9. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatóra november 21-én kerül sor a Siculus Ifjúsági Házban. Terveink szerint a megszokott formában lépnek majd fel az együttesek, a közönség jelenlétét, illetve számát tekintve pedig majd az idő választ ad mindenre… Az on-line felületet az UFF honlapján megnyitottuk, október 1-ig várjuk a zenekarok jelentkezését. Idén a zsűrinek köszönhetően nem csupán szakmai iránymutatást kapnak a fellépő és feltörekvő zenekarok, hanem zenekari menedzsment témában egy képzésen is részt vehetnek majd.
  • December 18–20. között az UFF-al egyidős Erdélyi Labdarúgó Diákkupa-ELDK 31. tornája pörög majd a városi sportcsarnokban, a miként és a hogyan még számunkra sem teljesen tiszta, de az éledező sportéletet látva bízunk abban, hogy nem marad el idén sem Kárpát-medence egyik legrégebbi amatőr labdarúgó eseménye.
  • December 26-án a Siculus Ifjúsági Házban az UFF hagyományos év végi közgyűlésével zárjuk a felforgatott 2020-at, 30 éves ünnepi, megemlékező és előre tekintő találkozóra hívunk majd, reméljük a megszokotthoz, a természeteshez leginkább közeli formában…

 

Mindemellett készül az UFF telefonos alkalmazása is (biza, a hozzáértők már dolgoznak rajta), alakul az UFF 30 évfordulós határidőnapló, továbbá olvashattok idén még (legalább) két Sulisokkot is. Egyelőre ennyi, nem sok, de a helyzethez képest nem is kevés az, amit 2020 hátralévő hónapjaira terveztünk.

Az UFF 2020-as programjainak és tevékenységeinek partnere a Hargita megyei Europe Direct Információs Központ, támogatója a Bethlen Gábor Alap, a Székelylyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Hargita megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

 

 

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.