BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Csipegetünk a harmadik forduló pályamunkáiból

kollazs_sulisokk-01

És néhány naplóbejegyzés:

2020.10.16. – 2020.10.18. 

Kedves Naplóm! 

Pénteken az egyik csapattársammal, Matyival elterveztük, hogy elmegyünk túrázni Oroszhegyre. Szerencsésen el is indultunk otthonról. Út közben megálltunk és vettünk pomelót, valamint gyümölcspürét. Utólag kiderült, hogy a gyümölcspüré csomagolása sajnos műanyagból volt, ezzel terheltük vele a környezetet. A pomelót azért vettük, hogy még út közben felfaljuk. Ezt rövidesen meg is ejtettük, mivel minálunk a pomelóevés egy régi tradíció. Mindig, amikor kirándulunk Oroszhegyre, állandóan megpakoljuk a hasunkat pomelóval. 

Miközben belakmároztunk a vásárolt harapnivalókból, arról beszélgettünk, hogy milyen kár, hogy Tamás nem tartott velünk erre a kalandra. Viszont még sokat kellett gyalogoltunk, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Szerencsére szeretünk lábbusszal közlekedni amúgy is, de még jobb, hogy tudjuk, hogy ez nem szennyezi a környezetet. 

A kirándulás végül nagyon jóra sikeredett, nem mellesleg találkoztunk két mogyorós pelével is. Matyi gyakran jegyzetelt egy adatgyűjtő alkalmazásban, amely arra való, hogy adatokat szolgáltasson vadon élő állatokról. A neve: OBM. 

Így telt el az első napunk. 

Szombaton Matyi elment a tengerre, s itt hagyott minket ketten Tamással vesződni. Azt mesélte, hogy a tengeren egy hétig madárgyűrűző táborban vett részt a Milvus csoport tagjaival. Ott madarakra tettek kicsi fémgyűrűket, hogy nyomon tudják követni, hogy merre vonulnak. 

Ezenkívül nem sok minden történt velünk, itthon maradtakkal, de legalább túléltük mind a ketten. Nem fogyasztottunk sok műanyag csomagolású ételt. 

Vasárnap Tamással elmentünk Randonauticázni. A Randonautica egyébként egy nagy vicc, semmit nem ér az egész. De mi nagyon szeretjük, mert kimozdít a természetbe. Véletlenszerűen generált pontokat jelöl ki, szinte mindig lakott területen kívülre vezet. Olyan mind a Geochaching, csak nem találunk benne semmit. Elméletileg ez egy gondolatolvasó játék, de persze igazából nem. Ezért csak 1,9 csillagos Play áruházban. De mi mind a hárman nagyon élvezzük. ;) :-D <3

 

Múlt héten kiderült, hogy az egyik osztálytársunk megfertőződött (sajnos), ezért 2 hétig otthonról kell tanuljunk. Emiatt, miután péntek reggel felkeltünk, reggeliztünk, fogat mostunk, felöltöztünk, ültünk is a számítógépeink elé, és onnan jelentkeztünk be a tanórákra. Mi bevalljuk őszintén nem annyira kedveljük az online oktást, mint a hagyományost, és nem is olyan környezetvédő megoldás. Miután lejártak az óráink egy picit játszodtunk az osztálytársainkkal egy videójátékon. Később ebédeltünk, majd utána tanultunk. Amikor beesteledett, vacsorázás után letusoltunk, fogat mostunk és lefeküdtünk.

A szombat reggel ugyan úgy telt, mint egy átlagos. Délben egyikünk a nagyszüleihez, más a most felépülő házuk telkére, és csapatunk harmadik tagja pedig az unokatestvérénél volt.
A vasárnapi napunk egy teljesen hétköznapi, átlagos nap volt.

2020.10.16.
Kedves naplóm!
A mai napon elég korán keltem, sokkal korábban, mint máskor. Hogy miért? Egyszerű a válasz! Mindig rohanok vásárolni, de ma úgy döntöttem, hogy tudatos fogyasztóként cselekszem, magamnak pakoltam és észrevettem, hogy a mai nap folyamán sokkal kevesebb szemetet termeltem! Megmondom, igazán jó érzés volt úgy hazafelél baktatni, hogy valami igazán jót és hasznosat cselekedtem a környezetem iránt. Hazaérkeztem, igazán kimerített a sok óra, így hát lepihentem. Később a barátaimmal voltam és már annyira átszellemültem és sikerült átadnom a barátaimnak is ezt a hangulatot (aminek nagyon örültem), hogy együtt gyűjtöttük össze a Küküllő partjáról a szemetet.
Szuper nap volt a mai, felemelő érzés kerített hatalmába, tudva, hogy jót cselekedtem és sikerült másokat is rávennem erre!

2020.10.17.
Kedves naplóm!
Forgalmas reggelem volt amit nem mindenki mondhat el egy szombat reggelen. Én pihenés helyett a rohanást választottam, de mégis késésben voltam. Táncórára igyekeztem, viszont nem volt időm hajat mosni, de mégis nekiálltam. A sampon kifogyott s én ahelyett, hogy szelektíven gyűjtöttem volna a szemetet, bedobtam a szemetesbe! A magam mentségére azon a reggelen nem igazán gondolkodtam, de arra mégis büszke vagyok, hogy még ilyen nagy késésben sem mentem autóval, inkább a sétát választottam, pontosabban a futást, de sikerült egy kis csúszással odaérnem!
Táncóra után más programom volt, de már úgy belejöttem a futásba, hogy hazafele is futottam.
Így belegondolva nem is volt olyan rossz reggel 8 órakor futással kezdeni, sokkal frissebbnek éreztem magam s igazán jól esett felfrissülni.

2020.10.18.
Kedves naplóm!
Egy elég hideg vasárnap reggelre ébredtem ma! Nekiálltunk tüzelni, s én erősen gondolkodni kezdtem, mit is tehetnék az érdekében, hogy ne bántsam a környezetet, mégis hasznosan cselekedjek. Mivel fáztam és pont nem volt kéznél fa, eszembe jutott, hogy milyen nagy rendetlenség van a tankönyves szekrényemben és nekiálltam, a régi felmérőktől a feleslegesen porosodó feladatlapokig mindent összegyűjtöttem, ami csak a kezem ügyébe akadt és nem volt rá szükségem!
Beraktam a kályhába s nagy melegséggel néztem az égő papírra rótt betűket. Akkor jöttem rá, hogy igazából milyen jól tettem, hogy így cselekedtem, ahelyett, hogy ártottam volna a fáknak vagy bántottam volna az erdőket, én újrahasznosítottam.
Néha úgy érzem, jobb okosabban cselekedni és úgy nagyobb hasznot nyerünk a munkánkból is!

 

Kedves Naplóm!

Pénteken felébredtem, megreggeliztem. Ezután elmentem az iskolába. Nagyon jó volt, de már vártam, hogy hazaérjek. Ebédeltem, majd elmentünk Gyergyóba halat venni. Amikor hazaértünk, tanultam és ezután megpihentem, közben zenét hallgattam és telefonoztam. Másnap trambulinoztam és játszottam a testvéreimmel meg az összes kisállattal. Vasárnap megettük a halat, amit Gyergyóból hoztunk. Telefonoztam, játszottam és megsétáltattam Rexit, a kutyánkat. Láttam aznap szajkót és két tehenet. Szerintem nem szoktuk eléggé szelektíven gyűjteni a szemetet, jobban is odafigyelhettünk volna erre.

Pénteken online oktatás volt nekem. Mivel hibrid oktatás volt, az osztály egyik fele otthonról kellett tanuljon. Én is beletartoztam ezekhez a diákokhoz. Miután az online órák lejártak, tanultam. Délután elmentem anyukámmal és a testvéremmel a könyvtárba, visszavittük a régi könyveket és újakat kölcsönöztünk ki. Miután hazaértünk, telefonoztam, játszottam a kutyákkal és segítettem a testvéremnek a tanulásban. Szombaton olvastam, telefonoztam és játszottam a kutyákkal meg a testvéremmel. Vasárnap majdnem egész nap tanultam, a szabadidőmben olvastam és játszottam a kutyákkal. Pénteken a könyvtár után elmentünk az Alexandra cukrászdába is. Kocsival mentünk, mert esett az eső, de megvárhattuk volna, hogy elálljon és akkor gyalog is tudtunk volna menni.

Pénteken elmentem az iskolába. Eléggé unalmas volt, de miután hazaértem és tanultam, elmentem a mamámhoz. Estig ott maradtam. Szombaton elmenünk Vásárhelyre, mert hamarosan oda fogunk költözni. Ott társasoztam a családdal és sokat játszottam a testvéreimmel. Csak vasárnap mentünk haza. Megbeszéltem néhány barátnőmmel, hogy elmegyünk a városba. Eléggé szemetes helyeken is jártunk, de nem szedtem fel, mert ciki lett volna.

 

Péntek
Pénteken elrejtettem életem első geoládáját a Geocahcingben, mert én már régebb óta űzöm ezt a tevékenységet.
Először a Szejkére akartam rejteni, de ott tele volt minden hely, mert a ládák 162 m-re kell legyenek minimum egymástól.
Utána az Ugron-kápolnához akartam rejteni, végigsétáltam a szobrok mellett, nagyon szépek voltak s a kápolna is nagyon szép volt. Ott sem kaptam jó helyet, ezért inkább elrejtettem a Szent Imre szoborhoz a városban. Egész úton bringával voltam.

Szombat
Szombaton sétáltam a kutyámmal a Papkertben és otthon este egy jót társasoztunk. Várom, hogy a helyi ellenőr megnézze a geoládámat.

Vasárnap
Vasárnap volt családkupaktanács és bevezettünk egy új, kütyüellenes rendszert. Még mindig várom, hogy a helyi ellenőr megnézze a geoládámat.

Kedves Naplóm!

2020.október 16-18. péntek-vasárnap

Ez a hétvégénk igencsak aktív volt számunkra. Ugyanis pénteken iskola és ebéd után elmentünk együtt sétálni a mezőn. Kellemes levegő fújt, jót lehetett levegőzni, nem csináltunk semmit, csak álltunk ott, mint szamár a hegyen és hallgattuk a madarak csiripelését, a kutyák ugatását, illetve beszélgettünk egymással. Röviden szólva kieresztettük a gőzt. Este mentünk haza onnan és előre megbeszéltük, hogy a hétvége folyamán a járványhelyzetre való tekintettel így intézünk programokat, hogy nem találkozunk egymással. Szombaton reggel videóchatben megbeszéltük az első ilyen programot. Ebben azt csináltuk, hogy egymásnak elküldtünk különböző linkeket környezetvédelmi témájú filmekből és miután megnézzük azokat, együtt megbeszéljük a három filmet. Ez a program egészen estig tartott és már kíváncsian vártuk a másnapot. Vasárnap reggel pedig jött az új program. Ez az volt, hogy mindenki kimegy egy mezőre (3 mező 3 embernek) és ezután egy 5 perces videót csinál magáról, amiben tart egy előadást a környezetvédelem fontosságáról. Ezzel lényegében egy 15 perces rövidfilmet összehozva. Miután meglett, átküldtük az egyikünknek, aki összevágta és miután megláttuk a végeredményt, elégedetten köszöntünk el egymástól este. Egy szó, mint száz, ez a hétvége egy rendkívül mozgalmas és izgalmas hétvége volt számunkra. Reméljük, még lesz ilyenben részünk.

 

A Green Game környezettudatos vetélkedő a Zero Waste környzettudatos vetélkedő című pályázat révén valósul meg a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából, partnerek a SZINFO és a Eudope Direct Hargita.

 

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.