BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Eredményes volt az iskola másként hét

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum február elején hirdette meg V-VIII. és a IX-XII. –es osztályközösségek számára az Iskola másként hétre előkészített tevékenységeket. Az érdeklődő osztályok, osztályfőnökök választhattak az UFF és az általa működtetett Hargita Megyei Europe Direct Központ EU-s tájékoztató programjai, HÁTiskola előadások és csapatépítő mini-tréningek közül. A legnagyobb sikere az osztályközösségeket összekovácsoló foglalkozásoknak volt, de a gerincbarát diákéletről és az Európai Unióról is tanulhattak programban résztvevők.

„Az UFF-irodában működő tájékoztató szolgálatot mutattuk be, az Európai Uniós tagságban rejlő lehetőségekről, továbbá a hazai és nemzetközi önkéntesség pozitív hatásairól beszélgettünk a Móra Ferenc Általános Iskola hetedikes diákjainak. A rendhagyó tanóra keretében csoportos önismereti (Szeretem és nem szeretem) és csapatépítő (A Sziget) játékok révén a non-formális oktatási módszerekkel ismerkedtek a diákok, melyek során tapasztalták az osztályközösségeiken belüli együttműködés és a csapatmunka fontosságát, továbbá egymás véleményének elfogadását és tiszteletben tartását is, melyek együttesen az Európai Unió működésének alapját is képezik. „ – mesélte Somogyi Attila, a Europe Direct-iroda felelőse.

„A kifejezetten osztályközösségek csapattá kovácsolására összeállított program lényege a játék, ismerkedés, együttműködés és csapatmunka volt. A non-formális oktatási módszerek legfontosabb része, az hogy jókedvvel, játékok, versenyek által tanuljunk. Egy osztályközösségnek minden tárgyi tudás mellett, meg kell tanulnia együtt dolgozni, egy problémákat megoldani. Mindez akkor tud igazán működni, ha az osztály tagjai ismerik egymást, ismerik egymás erősségét, gyengeségét, képességeit és mindenből a legtöbbet hoznak ki közösen. A délelőtti foglalkozásink során az osztályközösség mélyebben megismerhette saját működését, körvonalazódtak az osztályközösségben kialakult szerepek, ez által eredményesebb tud lenni a csapat az iskolában felmerülő problémamegoldásokkor, és egyéb közös tevékenységek elvégzésekor.”– nyilatkozta Török Tünde, a foglalkozások vezetője.

A Móra Ferenc Általános Iskola, az Orbán Balázs Általános Iskola és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum V., VII. és IX. osztályai az Iskola másként hét lejártával a sok egyéb foglalkozás, tevékenység mellett bátran jelenthetik ki, hogy tartalmasan és osztályközösségük számára hasznosan töltötték el az erre szánt napokat. Nem az órarend szerinti oktatást követték, hanem különleges programot állítottak össze, és olyan tevékenységeket szerveztek maguknak, erre a hétre, amely nem kimondottan egy adott tantárgyhoz kapcsolódó, hanem interdiszciplináris, multidiszciplináris, tehát ez egy jó alkalom arra, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amelyeket máskor különböző okok miatt nem tudtak megvalósítani. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum csapat eredményesnek könyvelte el az idei Iskola másként programokat, és ígéri, hogy jövőre újabb tevékenységeket ajánl a székelyudvarhelyi oktatási intézményeknek erre a különleges hétre.

 

 

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.