BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

HÁTiskola: Korzettes találkozó a gerincferdüléses fiataloknak

Korzettes találkozó – 2019. november 16-17., Parajd

 Hogy tudják, nincsenek egyedül! – ezzel a jelmondattal indult 2016-ban a HÁTiskola program gerincferdüléses fiataloknak szóló szakasza, a korzettes találkozók, majd korzettes táborok sora. Idén, november 16-17-én kerül sor a Korzettes találkozóra, amikor a törzsortézist viselő fiatalok együtt töltenek egy hétvégét Parajdon. A szervezők várják az érintetteket, jelentkezőket! 

A fűző, avagy korzett szó hallatán az egészséges háttal rendelkezőknek egy ruhadarab jut eszükbe, a gerincproblémákkal, kóros gerincferdüléssel élők számára viszont ez egy olyan segédeszköz, melynek hasznossága megkérdőjelezhetetlen ugyanakkor viselője számára egy új, sok esetben rémisztő életmódot jelenthet. Városunkban is több gyerek, fiatal éli mindennapjait korzettben, nekik szól a HÁTiskola program most már hagyományos eseménye, a korzettes találkozó. November 16-án, szombaton délelőtt 10 órakor indul a csapat és a röpke másfél nap alatt ismerkednek, tapasztaltot cserélnek és sportolnak együtt, mindezt korzettben. A szervező UFF várja azon diákok jelentkezését, akik szeretnének sorstársaikkal találkozni, egymás történetéből erőt meríteni és jókedvben, játékosan egy hétvégét eltölteni.

A korzett egy szó szerint testre szabott műanyagból készült, törzsortézisnek is nevezett segédeszköz, melynek hordása megfelelő gyógytorna mellett a súlyos gerincferdüléseket is képes gyógyítani. A korzettes találkozó program ötlete nem új keletű. Magyarországon a Vertebra Alapítvány régóta szervezi gerincferdüléses gyerekek számára a nyári- téli táborokat, találkozókat, valamint több kiadvány készült már korzettes gyerekek élménybeszámolóiból, leveliből. Programjaik célja megmutatni, hogy habár a gerincferdülés felismerésekor, az első korzett elkészültekor a világ kicsit összeomlik a betegek számára, mégsem olyan kilátástalan a helyzet, hiszen mások is járnak ugyanabban a „cipőben”, ami nem is annyira kényelmetlen, mint amennyire jótékony hatású.

Miért jó találkozni?

A közösségi élmények hatására a gyerekek, fiatalok más perspektívában láthatják betegségüket, bátorságot és erőt meríthetnek ezekből a kapcsolatokból, új barátokra találhatnak, akik igazán megértik őket. A korzett viselés minden beteg számára lehetetlen feladatnak tűnik, nem csak azért mert kezdetben a mozgás is korlátozva van, hanem a társak, a környezet viszonyulása miatt is, melynek legyőzéséhez szükség van a folyamatos pozitív megerősítésre, egymás biztatására. Sok esetben az ilyen jellegű találkozók az első olyan hely, ahol őszintén beszélhetnek a korzettel kapcsolatos problémáikról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korzett viselésében az igazi segítséget a gyerekek egymásnak tudják nyújtani: a többiekkel való találkozás során általában feloldódnak, megnyílnak, s így ezek az alkalmak terápiás hatásúak lehetnek. A barátságokból, kapcsolatokból pedig erőt meríthetnek a kezelés tovább folytatásához.

 

A HÁTiskola program keretében a Brebán Magdolna Noémi gyógytornászhoz beérkezett igényekre felelve, korzettet hordó fiatalok számára szóló találkozó sorozat vette kezdetét 2016 tavaszán. Azóta minden évben törtétek kisebb nagyobb találkozók és idén novemberben ismét lehetőség nyílik a korzettes találkozó megszervezésére. A szervezők várják azon gyerekek, fiatalok, tinédzserek jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni a közelükben élő, hasonló problémákkal küszködő kortársaikkal. A találkozón való részvétel ingyenes, azonban előzetes jelentkezés szükséges, mely megtehető az Udvarhelyi Fiatal Fórum elérhetőségein (0266/213371, uff@uff.ro, Székelyudvarhely, Kossuth Lajos utca 20. szám).

A program szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum, szakmai partnere Brebán Magdolna Noémi, gyógytornász, támogatója pedig a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.