BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

KÖZTES ÁTMENETEK – A DROG interaktív kiállítás 14 éven felülieknek

„ Két óra alatt kipróbáltam, megbetegedtem, meggyógyultam…, az életben nem szeretném megtapasztalni.”

A fenti mondat a Köztes Átmenetek – a drog című interaktív kiállítás vendégkönyvében olvasható. És valóban, aki egyszer végigjárja a prevenciós tárlat szobáit a drogkarrier különböző stációin keresztül átélheti egy függő ember állandóan változó viszonyát önmagához és környezetéhez.

Fényeffektusok, interjúk, tárgyak, zenék, üveg kaleidoszkópon átélhető zenés kisfilmek teszik a kiállítás színeiben és hangulataiban is eltérő öt szobáját maradandó élménnyé és tapasztalattá. A módszerről készült szociológiai kutatások és a vendégkönyvek bejegyzései a nem szokványos drogprevenciós forma eredményességét bizonyítják.

A kiállítás megtekintése során folyamatos párbeszéd zajlik az érdeklődők és a segítők között és az együtt eltöltött idő közben őszinte, bensőséges kapcsolat alakul ki.

A kiállítás főként 14 éven felüli fiataloknak szól, pedagógusoknak és szülőknek.

 

Mit ajánlunk egy osztály részére?

Egy 25 fős osztály legideálisabb formában 2 csoportra oszolva (egy csoport max. 16 személy) tudja meglátogatni a kiállítást, 1 óra eltolódással. így míg az osztály első fele a kiállítás utolsó szobájában van, az osztály második fele elindulhat a kiállítás első szobájába. Egy tárlatvezetés időtartama a csoport interaktivitásától függően másfél, maximum 2 óra.

A tárlatvezetés mentálhigiéniás, drogprevencióban jártas pszichológusokkal történi, akik a budapesti Köztes Átmenetek Nonprofit KFT., valamint a csíksomlyói Áradat Egyesület munkatársai.

A kiállítás megtekintéséhez előzetes jelentkezés, programálás szükséges a szervezőknél, az Udvarhelyi Fiatal Fórum munkatársainál.

Megtekinthető december 2-19. között a Siculus Ifjúsági Házban. (H.-P. 9-17, Sz. 9-13)

A kiállításra előzetes bejelentkezés szükséges a szervezőknél, az Udvarhelyi Fiatal Fórum – UFF elérhetőségein (uff@uff.ro, 0266-213371, 0756-022932)

 

Általános leírás a kiállításról

Ez a témájában és eszközeiben rendhagyó kiállítás elsősorban a felnőtteknek és a 14 évesnél idősebb fiataloknak szól. A kiállítás szervezői, az elsődleges megelőzés legfontosabb színterének a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki egyik fontos célul. A kiállítás 5 teremből áll, 130 m2-en. Az érdeklődőket a drogprevencióban és a terápiában dolgozó szakemberek vezetik. A kiállítótér egy keretet biztosít a drogprobléma bemutatásához, a vezetők aktualizálják, ill. különböző mélységekben tárják fel a drogkarriert, alkalmazkodva a látogató korához, érdeklődéséhez, érintettségéhez, intellektualitásához, stb.

A kétórás program során látogató és tárlatvezető választ keres:

  •  a drogfogyasztás okaira, rövid- és hosszú távú hatásaira és a legális szerek kapcsán a mértékletesség lehetőségeire
  •  a szenvedélybetegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőkre, általánosságban, a szenvedélybetegség több dimenziós problémájára.

A kiállítás, 2001. februárjában a Magyar Természettudományi Múzeumban épült fel. Az elmúlt évek során látványában és súlyozott kérdéseiben többször megújult a program. A projekt olyan technikával készült, mely lehetővé teszi vándoroltathatóságát. 2001 szeptemberétől 70 magyarországi és négy határon túli városban jelent meg, 2006-ban Székelyudvarhelyen is. A médiában elhangzottak, a kiállításról készült szociológiai kutatások és a vendégkönyvek bejegyzései a nem szokványos drogprevenciós forma eredményességét bizonyítják.

Első terem

Egy családi nappaliba érkezünk. A szoba közepén televízió. A TV-n keresztül olyan riport részletek hallhatók, melyek drogproblémával küzdő fiatalok között készültek. Ők családjaikról és szerhasználatuk közvetlen okairól beszélnek. A szoba asztalán két album hever. Ezekbe belepillantva két fiatal felnőtt életútját kísérhetjük párhuzamosan. Egyikük Kovács István (KO-KO) akinek pályafutása felfelé ívelő sikertörténet, másikuk Olaszy Csaba, aki megjárta a szenvedélybetegség poklát.

Második terem

Bizarr fényekkel és festményekkel, képekkel teli szobába érkezünk. Nehezen járható puha talajon lépked a látogató. A falakon látható antropomorf figurák egy-egy drogcsoportot személyesítenek meg. Az alakok a szerek hatására utalnak. A csoportokba tartozó legális és illegális szerek problematikájáról beszélget látogató és szakember ebben a teremben.

Harmadik terem

Vetítőterem a következő állomás. A droghasználat által keltett pillanatnyi és következményes hatások elevenednek meg a filmművészet eszközei segítségével. A teremben elhelyezett monitoron keresztül olyan grafikonok jeleníthetők meg, melyek a magyarországi fiatalok drogfogyasztási szokásait mutatják be.

Negyedik terem

A szoba közepén a pusztulás kellékei. A lomok között TV. Ezen keresztül a drogok egészségkárosító hatásai olvashatók. Az falakon fotók láthatók. A fotókat lefelé követve a szenvedélybeteg élet bontakozik ki előttünk. Kilátástalanság, társtalanság, bezártság, elszigeteltség, beszűkült élet, ezt sugallják a képek. A szoba negyedik falát, gyerekjátékok, fotók és portrék borítják. Egy fiatal életképei, aki eljutott a szenvedélybetegségig.

Ötödik terem

Házak között, egyre nyomasztóbb utcán bolyongunk. A házfalakon ablakok nyílnak és csukódnak. Rejtőzködés, titkolózás, az öröm elvesztése, a döntés szabadságának elvesztése. Titkos ajtókat nyitogatva találunk rá a drogtörvény értelmezett szövegére és egy üzenetre egy volt függőbetegtől.

A kiállítás megtekintése során folyamatos párbeszéd zajlik érdeklődők és a szakember vezetők között. Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a látottak mélyen megérintik a gyerekeket és a felnőtteket. A kiállítótérben vezető és látogató másfél-két órát tölt együtt, miközben bensőséges és őszinte kapcsolat alakul ki közöttük. A középiskolás csoportokon kívül egyetemisták, pedagógusok, szakemberek, szülők csoportosan, egyedül vagy kamasz gyerekeikkel látogatják a kiállítást. Székelyudvarhelyen tíz évvel ezelőtt került sor a kiállításra, így mostanra megérett ismét a diákság, tanárok és családok, hogy újra részt vegyenek, illetve első ízben lehetőségük legyen részt venni egy drogprevenciós témájú interaktív programon.

Kiállítás helyszíne: Siculus Ifjúsági Ház, Székelyudvarhely, Kossuth Lajos utca 20. szám

Kiállítás megtekinthető: 2016. december 2-19. Hétfő – Péntek 9-17 óra között Szombat 9-13 óra között

A kiállításra előzetes bejelentkezés szükséges a szervezőknél, az Udvarhelyi Fiatal Fórum – UFF elérhetőségein (uff@uff.ro, 0266-213371, 0756-022932)

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.