BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Újra Színezd újra!

3. Színezd újra! – Környezetvédelmi pályázati program udvarhelyszéki osztályközösségeknek

2017-2018-as tematika a Környezettudatos vásárlás

A Színezd újra! program 2015-ben indult útjára az ALT Technologies Transylvania SRL. és az Udvarhelyi Fiatal Fórum – UFF kezdeményezésére Udvarhelyszéken. Két év alatt a látványos növekedést ért el a projektbe bekapcsolódó diákok, fiatalok száma, eredményekként felmutatható több mint húsz diákok által készített, környezettudatos mindennapokra ösztönző kisfilm. Ez idő alatt közel 300 udvarhelyszéki 12-19 éves tanuló kapcsolódott be a Színezd újra! program kampányaiba.

A Színezd újra! pályázati program átfogó célja az udvarhelyszéki diákság környezettudatosságra nevelése, környezetvédelmi önkéntességre irányuló ösztönzése, továbbá közösségünk életkörnyezetében jelentkező környezetvédelmi problémákra és ezek – diákközösségek közreműködése általi – megoldására irányuló, figyelemfelkeltő tevékenységek megvalósítása, hosszú távon környezetében felelősen és tudatosan élő, aktív helyi közösségek építése.

A 2017-2018-as program kiemelt témája a környezettudatos vásárlás.

A Színezd újra! program kezdeményezője és támogatója az ALT Technologies Transylvania SRL, kivitelezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum, partnere a Székelyudvarhelyi Városi Önkormányzat.

A harmadik Színezd újra! program lebonyolítási időkerete a 2017-2018-as iskolai tanév.

Jelentkezési lap – Letöltés 

Szabályzat 2017 – Letöltés

 

A program kiírásaiban pályázhatnak:

 • osztályfőnökök, tanárok által vezetett udvarhelyszéki középiskolás és általános iskolás osztályközösségek (Két kategória: V-VIII. osztályok, IX-XII. osztályok)

Hogyan jelentkezhettek?

 • Alakítsatok egy csapatot az osztályközösség tagjaival és kérjetek meg egy tanárt vagy az osztályfőnököt, hogy legyen a csapat képviselője!
 • Töltsétek ki a jelentkezési lapot és készítsetek egy csapatfotót, majd küldjétek el a megadott címre!

Mit kell tennetek?

 • Gyertek el minden találkozóra, megbeszélésre és képzésre!
 • Vegyetek részt a Színezd újra! Gondold újra! akciókban!
 • Alakítsátok át az osztálytermeteket környezettudatos osztállyá, fotókkal és leírással készítsetek egy bemutatót a munkátokról!
 • Készítsetek egy környezetvédelmi témájú, a környezettudatos vásárlásról és hulladékgazdálkodásról szóló kisfilmet, a szabályzat szerint!
 • Tartsátok be a határidőket!

Mi a nyeremény

I. Helyezett: 6.000 lej

II. Helyezett: 4.000 lej

III. Helyezett: 2.000 lej

Különdíj mindkét kategóriában: ajándékcsomag

A díjazás két kategóriában (V-VIII. osztály és IX-XII. osztály) külön-külön zajlik.

A program tevékenységei 2017-2018-as tanévben:

 • III. Színezd újra! program meghirdetése, jelentkezés népszerűsítése, program ismertetése 2017. szeptember 4. – október 2.
 • Bejelentkezett csapatok értesítése, személyes találkozások szervezése, programegyeztetés (UFF iroda, Siculus Ifjúsági Ház) 2017. október 2-31. (képzések és akció csoportok gyűlései)
 • Színezd újra! Gondold újra! kampány a székelyudvarhelyi élelmiszerüzletekben. A kampány keretében a program egységes pólójába öltözött diákok natúr és újrahasznosított anyagból készült bevásárló szatyrokat osztogatnak az üzletbe érkező és távozó vásárlóknak, arra buzdítva őket, hogy ne vásároljanak nejlon tasakokat. Ugyanitt környezettudatosságra ösztönző üzenetekkel ellátott hűtő mágneseket és matricákat osztogatnak.  2017. november 11. és 2017. december 16.
 • Osztály vigyázz a természetre! – zöld osztályterem, zöld osztályközösség. Az akció keretében a programba bekapcsolódott csapatok, osztályközösségek a fizikai életterük környezettudatos kialakításán dolgoznak, olyan megoldásokkal, figyelemfelkeltő üzenetekkel egészítik ki az osztályterem berendezését, mely minden nap emlékezteti őket az apró „zöld” cselekedetek fontosságára. Az újragondolt osztályteremről legalább 10 fotóból álló bemutatót és mellékelt leírást kell a csapat a határidőig leadjon: 2018. január 22.
 • Környezetvédelmi témájú rövidfilmek - az udvarhelyszéki osztályközösségek életkörnyezetében fellelhető, aktuális környezetvédelmi problémákat bemutató, ezek megoldási lehetőségeire utaló, környezettudatosságra ösztönző, továbbá környezetvédelmi önkéntességet népszerűsítő, szemléltető kisfilmek/rövidfilmek készítése. A 2017-2018-as kiírás kiemelt témája a környezettudatos vásárlá (a környezetvédelmi problémákat a diákközösségek szemszögéből bemutató, ezekre megoldási lehetőségeket kínáló kisfilmek/rövidfilmek legalább 1 maximum 5 percesek lehetnek, kivitelezésük minden részfeladatát kizárólag az osztályközösség tagjai végezhetik egy osztályfőnök/vezető tanár bevonásával. A környezetvédelmi film tematikája és kivitelezése kizárólag a Színezd újra! versenyszabályzatában leírtakhoz illeszkedhet. Lásd: szabályzat. A kisfilmek témájához alakítva kötelező minimum 1 olyan udvarhelyszéki vállalkozóval, üzletvezetővel interjút készíteni, kinek csapata, vállalata a munkája során valami féle hulladékot termel. Az interjú témája a hulladékgazdálkodás, hogyan, hova és milyen módon jut el a vállalat hulladéka.
 • Eredményhirdetés és program kiértékelő, programzáró gála est: 2018. március 5.

 

A Színezd újra! program időrendi beosztása:

 

A pályázati kiírás meghirdetése: 2017. szeptember 4.

A pályázók jelentkezési határideje: 2017. október 2.

Találkozók, felkészülés: 2017. október 2-31.

Színezd újra! Gondold újra! akciók: 2017. november 11. és december 16.

Kisfilm készítő- forgatókönyvírás képzés: 2017. október 2 – október 31.

Forgatókönyvek leadási határideje: 2017. december 4.

Osztály vigyázz a természetre!– zöld osztályterem, zöld osztályközösség bemutató leadása: 2017. január 22.

Pályamunkák, kisfilmek leadási határideje: 2018. február 28.

Filmbemutatók és eredményhirdetés: 2018. március 5.

 

A pályamunkák értékelése során az alapkövetelmény a program teljességén való részvétel a pályázatra jelentkezettek számára (találkozók, képzések, Színezd újra! Gondold újra! akció, Osztály vigyázz a természetre! akció, díjkiosztó, értékelők) valamint a határidők betartása. A kisfilmek bemutatását követően a zsűri pontozza a  környezetvédelmi probléma felismerése, ennek aktualitása, a megoldásra tett javaslatok eredetiségét, hatékonyságát, közösségi mozgósító erejét, az operatőri, rendezői munkát, az előzőleg leadott forgatókönyv betartását.

 

szu_2017_plakat_netre

 

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.